+5999 - 737 9222

info@probista.com

Computercentrum: Modern en Gewild

 

Pro Bista beschikt over een modern computercentrum en computerdeskundigen, waar cliënten advies kunnen vragen en cursus kunnen volgen. Deze cursussen, die op Pro Bista, maar ook thuis of op het werk plaatsvinden, zijn erg in trek. De computerkennis wordt door zowel jonge als oudere cliënten goed gebruikt op school, in het werk en bij het opdoen en onderhouden van sociale contacten.

Met moderne hulpmiddelen, zoals een braille leesregel en spraakprogramma’s, is het voor blinden en slechtzienden mogelijk om zelfstandig met computers en Internet te werken. Deze hulpmiddelen worden door Pro Bista thuis en op het werk worden geïnstalleerd, waardoor cliënten langer kunnen blijven werken en eenvoudigen goedkoop contact houden met vrienden en familie overzee.

 

Bibliotheek: Uitgebreid en Meertalig

Pro Bista beschikt over een moderne en toegankelijke bibliotheek met 712 geregistreerde titels. Boeken zijn verkrijgbaar in brailleschrift, met grotere lettertypen en op audiocassette. In lijn met de nieuwe technologische ontwikkelingen introduceert de stichting nu ook boeken op CD om het leesplezier en de kennis van haar doelgroep te vergroten.
 
Via uitgever Dedicon hebben cliënten  ook toegang tot een zeer grote internationale collectie ingesproken boeken in meerdere talen. En in de eigen opnamestudio wordt, met toestemming van lokale schrijvers, hard gewerkt aan het inspreken van recente populaire Papiamentstalige literatuur, waardoor jonge en oude cliënten straks ook kunnen genieten van boeken in hun eigen voertaal.

 

 

 

Edsel Estanisia, client

‘Werken op de computer, heb ik mijzelf aangeleerd’
Edsel Estanista is van huis uit jurist en beheert de Pro Bista bibliotheek. Door aangetaste oogzenuwen werd hij tien jaar geleden slechtziend. Daar legde hij zich niet bij neer. Met behulp van braille leerde hij zelfs op twee manieren lezen. Omgaan met de computer heeft hij zichzelf ook aangeleerd. Tegenwoordig besteedt hij veel tijd aan het geven van presentaties en voorlichting aan de media en op lokale scholen. De bibliotheek houdt hem druk bezig, zeker nu er een digitale database van duizenden boeken wordt aangelegd.

Hulpmiddelendepot: Modern en Hoogwaardig

Pro Bista adviseert clienten over de tarijke moderne hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn en onderzoekt welke middelen het meest geschikt zijn voor haar clientengroep. Zij verwijst door naar betrouwbare aanbieders,helpt met het invullen van aanvragen voor dure hulpmiddelen bij zorgverzekeraars en beschikt bovendien ook zelf over een hulpmiddelenvoorraad voor verkoop en verhuur.

Recreatie- en Simulatieruimtes: Ruim en Functioneel

Het Pro Bista Centrum beschikt over meerdere moderne binnen- en buitenruimtes, waar cliënten elkaar ontmoeten en recreëren. Zo is er een activiteitenzaal, een ontmoetingsruimte, een overdekte buitenruimte, een speeltuin en een kinderlokaal, waar jonge cliënten kunnen spelen en ook training, begeleiding en schoolondersteuning ontvangen om te leren omgaan met hun beperking.

Daarnaast beschikt de stichting over een aantal simulatieruimtes in de vorm van een nagebouwde keuken en slaapkamer,. Hier wordt geoefendmet het uitvoeren van alledaagse activiteiten in aangepaste vorm. Sinds kort is er ook speciale donkere kamer waar jonge en oude clienten zonder prikkels kunnen ontspannen en converseren en waar hun restvisie en fijne motoriek wordt gestimuleerd.

 

Speeltuin: Kleurrijk en Veilig

 
Op Pro Bista kunnen blinde en slechtziende kinderen zich heerlijk uitleven. Sinds 2008 bezit de stichting, dankzij een donatie van de Samenwerkende Fondsen, een prachtige speeltuin. De moderne felgekleurde houten toestellen en zachte ondergrond zijn zeer geschikt en veilig voor de jonge doelgroep en worden graag gebruikt voor vrij spel, vakantieplan, educatieve activiteiten en om de (motorische) ontwikkeling van jonge kinderen scherp te observeren en te stimuleren.
 

Opnamestudio: Klein en Geavanceerd

In de opstudio van Pro Bista worden literatuur en geschreven informatie ingesproken met behulp van het geavanceerde DAISY systeem (= digital accessory information system). Met dit systeem kunnen Pro Bista cliënten, net als met een echt boek, eenvoudig vooruit en achteruit bladeren door de ingesproken teksten en zoeken op inhoudsopgave, woord en alinea.
 
Momenteel nemen vijf getrainde vrijwilligers een twaalftal populaire lokale boeken op voor kinderen en volwassenen, die men in de toekomst breed toegankelijk wil maken voor de eigen doelgroep en voor personen met dyslexie. Ook wordt steeds meer Pro Bista informatiemateriaal en lesmateriaal, onder andere voor computerlessen, vertaald en opgenomen.

 

 

 

Transport: Veilig en Betaalbaar

Pro Bista beschikt over een twee eigen minibusjes en vrijwillige chauffeurs. Cliënten die geen geschikt eigen vervoer kunnen regelen om de stichting en haar activiteiten te bezoeken, kunnen hier beroep op doen. Als het nodig is, worden zij ook met behulp van vrijwilligers naar andere organisaties en kantoren gebracht om belangrijke zaken te regelen.
 
 

Vakantieplan: Verrassend en Educatief

Tijdens de reguliere schoolvakanties organiseert onze jeugdcoördinator samen met vrijwilligers een ‘Pro Bista vakantieplan’. Tegen een geringe vergoeding zijn alle kinderen van Pro Bista welkom, samen met ziende broertjes, zusjes, nichten en neefjes als die er zijn. Iedere vakantieplan heeft een eigen thema en een scala aan activiteiten, die niet alleen verrassend en leuk ,maar ook zeer leerzaam zijn.
 
Voor meer informatie of deelname aan het komende vakantieplan neemt u contact met ons op via:
Telefoon:. +5999 737 9222.

 

 

 

Boetiek: Mooi en Bruikbaar

Op Pro Bista maken cliënten leuke en bruikbare artikelen van verschillende materialen zoals pitrietmanden, souvenirs, kralenkettingen, tassen, kleine meubels en versierde potstukken. Deze artikelen vindt men in de eigen boetiek. Organisaties, zoals hotels en bloemenwinkels, maar ook privégebruikers kunnen deze artikelen kopen en de stichting nodigt iedereen graag uit om een kijkje te nemen.
 
 

Zaalverhuur: Multifunctioneel en Betaalbaar

 
Om extra inkomstem te verwerven stelt Pro Bista diverse ruimten beschikbaar voor de verhuur. Het centrum beschikt over meerdere grote en kleinere zalen, goede parkeervoorzieningen en heeft een veilige en centrale ligging. De grote zaal leent zich uitstekend voor personeelsfeesten, verjaardagen of recepties, terwijl de kleinere ruimtes prima benut kunnen worden voor vergaderingen en trainingen.

Voor meer informatie over onze verhuuractiviteiten, neem contact met ons op.

 

 

 

Dinner in the Dark: Uniek en Uitdagend

Pro Bista biedt geïnteresseerden sinds kort een uniek dineerarrangement. Vrienden en/of collega’s kunnen op het centrum dineren in het pikkedonker en genieten van een heerlijk meergangen menu, bereid door een bekende cateraar en uitgeserveerd door enthousiaste Pro Bista cliënten. Zij stellen hun zintuigen op scherp en proeven letterlijk en figuurlijk aan de wereld van blinden en slechtzienden